Hvorfor vi elsker å bygge nettsider med Craft CMS

Craft CMS - Grafikk

Vi har brukt Craft på en del prosjekter nå, og blir mer og mer imponert. Vi er nettopp ferdige med en stor Craft-nettside som ville vært et mareritt å bygge med de fleste andre CMS.

Craft er kraftig og fleksibelt nok til å erstatte behovet for Wordpress eller Drupal. I tillegg har det et pent design og er enkelt for kundene å lære å bruke. Craft er kort og godt en glede å bygge nettsteder med.

Hva er et CMS?

CMS er en forkortelse for Content Managing System, eller «publiseringssystem», som det gjerne kalles på norsk. Et CMS gjør det mulig for én eller flere brukere å bearbeide og publisere informasjon på en nettside. De aller fleste nettsteder bruker i dag en eller annen form for CMS.

Craft CMS

Crafts admin-grensesnitt er ekstremt enkelt og legger til rette for både utvikleren og redaktøren av et nettsted. Craft dikterer ikke hvordan utvikleren og administratoren skal bygge opp nettstedet, og har nok ferdigintegrerte funksjoner til at du kan lage helt forskjellige nettsider og løsninger uten å måtte konfigurere kildekoden eller legge til utvidelser. 

Matriser

CDe fleste CMS har forhåndsdefinerte sider eller innholdsgrupper som for eksempel har felt til bilder, tekst og en tittel. Craft har matriser som gjør at du kan definere grupper av innhold og bruke dem så mange ganger du vil, for eksempel bilder med tekst, YouTube-videoer eller annet innhold. Dermed kan du bygge vakre og avanserte poster og sider akkurat slik du vil.

Forhåndsvisning i Craft CMS

Craft er kraftig og fleksibelt nok til å erstatte behovet for Wordpress eller Drupal.

Forhåndsvisning

Forhåndsvisning er en funksjon som lar deg se hvordan innholdet på en nettside vil se ut, før det er publisert. Med avanserte felt til bilder, tekst, video og mer kan det ellers fort bli ren gjetting. Ved hjelp av forhåndsvisningen kan du tilpasse innholdet med én gang, så du får et perfekt resultat på første forsøk.

Én side på flere språk

Craft CMS Pro har støtte for oversettelser, noe som gjør at du kan ha flere språkversjoner av nettstedet ditt uten at du må lage alle sidene på nytt for hvert språk.

Oppdatert på et klikk 

Så fort det kommer en oppdatering til Craft CMS, kan en administrator oppdatere systemet med et enkelt klikk. Det slippes forbedringer og sikkerhetsoppdateringer fortløpende – opptil flere ganger i uken.

Artikkeltyper

Craft CMS har støtte for at du selv kan definere og bygge opp egne artikkeltyper, for eksempel nyheter, en ansattoversikt, dokumenter eller innholdssider. Alle artikkeltypene kan ha eget design og egne felt. I ansattoversikten må det for eksempel være plass til e-postadresse, navn og bilde, mens nyhetene kanskje skal ha en matrise med innhold som gjør at de kan bygges opp slik du ønsker.

Innhold kan knyttes til kategorier og stikkord, som igjen kan brukes av redaktører og utviklere til å hente relevant innhold på forskjellige sider.

Filbehandling i Craft CMS

Filer

Endelig har det kommet et CMS som gjør det enkelt å lage et filsystem! En administrator kan opprette mapper og definere om disse skal inneholde bare bildefiler, bare dokumentfiler og så videre. Brukerne kan så velge fra disse mappene når de for eksempel trenger et bilde til en artikkel. De kan også laste opp et nytt bilde og legge det i en mappe til senere bruk.

Bilder

Alle bilder som lastes opp, blir påvirket av bildeomforminger. Dette er forhåndsdefinerte størrelser som administratoren kan opprette og utvikleren kan bruke i koden. Det gjør at uansett hvor stort et bilde er når det blir lastet opp, så vil det alltid få passe størrelse på nettsiden. Dette gir raskere lastetider og bedre SEO.
Craft CMS kan også hente bilder fra skyløsninger som Google Drive og Amazon S3.

Brukere

Med Craft CMS Pro kan du opprette så mange brukere og brukergrupper du måtte ønske. Du kan gi hver brukergruppe forskjellige tilgangsrettigheter og for eksempel lage én gruppe for redaktører og én for sluttbrukere.

Kategorier og stikkord

Innhold kan knyttes til kategorier og stikkord som igjen kan brukes av redaktører og utviklere for å hente relevant innhold på forskjellige sider.

Utvidelser

Craft er full av utvidelser, eller «plugins», som normalt ville kostet en liten formue. Her er det mye å velge mellom, men vi har noen favoritter:

SEOMatic er en utvidelse som gjør SEO til en drøm i Craft CMS

SEO Matic

SEOMatic er en utvidelse som gjør SEO til en drøm. Den er enkel å implementere i koden og legger til rette for alt du kan forestille deg av SEO-informasjon. Den har også støtte for å legge til og endre Google Analytics-tags rett i kontrollpanelet. Les mer her.

Freeform

Med utvidelsen Freeform blir det lekende lett å hente inn informasjon. Ved ganske enkelt å «dra og slippe» kan en administrator eller redaktør opprette skjemaer for å hente inn relevant informasjon, for eksempel et kontaktskjema eller et bestillingsskjema. Informasjonen blir sendt til egendefinerte e-postadresser, med kopi til brukeren (hvis man vil). All informasjon blir loggført rett i kontrollpanelet, og man kan senere hente den frem igjen eller se statistikk per skjema. Les mer her.

Craft Commerce

Craft Commerce er en utvidelse utviklet av Pixel & Tonic som gjør Craft CMS om til en fullverdig nettbutikk. Den er basert på alle funksjonene i Craft CMS, noe som gjør den veldig fleksibel og enkel å utvide. Nettbutikkløsningen har over tjue forskjellige betalingsløsninger ferdig integrert, blant annet Netaxept og Paypal. Det er også mulig å legge til egne løsninger.

Craft Commerce

Fantastisk støtte og opplæringsmiljø

Craft er et relativt ungt CMS, men samfunnet rundt det er stort og vokser hver dag. For øyeblikket har Crafts chat-løsning over 4200 brukere, og støttesystemet, hvor brukere kan dele informasjon og hjelpe hverandre, har mer enn 3000 brukere. Utviklerne av Craft og de fleste av utvidelsene følger også med på chatten, slik at du kan få direkte kontakt raskt og enkelt. Så langt har dette vist seg å være et veldig hyggelig miljø med mange kunnskapsrike og hjelpsomme folk.

Fremtiden

Craft 3 blir etter planen lansert høsten 2017 og bringer med seg mange nye løsninger. Kildekoden har fått en real overhaling, og det er nå pålagt med PHP-versjon 7.1 eller nyere, noe som vil være bra for både ytelsen og sikkerheten. I tillegg kommer en innebygget butikk for utvidelser. Alt tyder dermed på at Craft kommer til å bli et spennende CMS å jobbe med også i fremtiden.

Nysgjerrig på Craft CMS?
Snakk med Vebjørn eller Mathias.

Artikkel: Byte er Craft Verified Partner

Byte er Craft Verified Partner

Artikkel: Fem grunner til at Craft CMS er bedre enn Wordpress

Fem grunner til at Craft CMS er bedre enn Wordpress

Artikkel: Våre venner robotene

Våre venner robotene